8 milov9Даниел Александров и Кирил Милов стигнаха финалите на турнира за Гран при на Загреб по класическа борба. Състезанието е рейтингово и носи точки за световната ранглиста.

В категория до 82 кг Александров постигна три победи до момента, като се справи с хърватина Кадро Кодрич - 9:3, унгареца Даниел Толар с 10:0, а на полуфиналите съперникът му от Грузия Айвенго Рикадзе не излезе. Така за титлата по-късно днес призьорът от европейски първенства ще спори с турчина Емрах Кус,сребърен медалист от последното световно първенство.

При 97-килограмовите Милов също регистрира три успеха. На старта в категорията прегази шведа Понтус Лунд с 10:1, после и унгареца Золт Тоероек с 9:0, а на полуфиналите и узбека Тургиев с 3:1. На  финала световният вицешампион ще спори с руснака Иля Борисов.

При тежките до 130 кг Милослав Методиев ще излезе за бронза срещу Марко Косевич (Хърватия). В първата среща националът отстъпи на Оскар Маврик (Норвегия) - 2:3, който стигна финала и му даде втори шанс.

За бронза ще се бори и Йоан Димитров в категория до 87 кг срещу поляка Тадеуш Мичалик. Националът започна с победа срещу испанеца Педро Перез с 3:0, измъкна успех и срещу узбека Шамсидинов - 1:1, а на полуфиналите отстъпи на шведа Кристофер Берг с 3:6.

До репешажите стигна Айк Мнацаканян (72 кг), бронзов медалист от Мондиал 2018. Натурализираният у нас арменец стартира с технически туш срещу хърватина Франк Сасик с 9:0, след това спечели и срещу Гаворг Сахакян (Полша) с 3:1, а на четвъртфиналите отстъпи на унгареца Роберт Фриц с 3:3, който го изтегли в репешажите. Там Айк надделя над турчина Селчук Кан с 3:1. И за отличието в малкия финал ще излезе срещу Ченгиз Арслан (Турция), световен шампион на първенството до 23 г. и сребърен медалист от Евро 2018. 2 d alexandrov blue3

В същата категория Стоян Кубатов загуби на четвъртфиналите след 5:6 срещу поляка Матец Барнагек с 5:6. На старта в категорията българинът срази с технически туш Етмингер (Хърватия) с 15:5.

При 60-килограмовите Августин Спасов претърпя поражение от италианеца Джапоко Сандрос с 8:10. В следващия кръг съперникът му загуби и българското участие приключи.

Финалите са от 18,30 часа.

Резултатите може да следите ТУК