SP dudova taybe milov kasabovТайбе Юсеин и Петър Касабов са спортист и треньор №1 на България за 2018 година. 

Световната и европейска шампионка спечели журналистическия вот, в който гласуваха 139 представители на медиите. И получи 1221 точки. 

Шампионката, която не познава през този сезон загуба, получи наградата си от световната рекордьорка в скока на височина и председател на БОК Стефка Костадинова. 

"За мен е огромно удоволствие, чест и привилегия да получа тази награда именно от г-жа Стефка Костадинова - каза спорртист №1 на България. - Надявам се тя да ми е на кадем за олимпийските игри. Тук е моментът да изкажа благодарност към личния си треньор Петър Касабов. Към неговите помощници, към българска федерация по борба, към министерството на спорта. Всички те повярваха в моите възможности и ми вдъхнаха необходимия кураж, когато най-много имах нужда. Искам да благодаря и на моето семейство. За това, че са ме изградили като силна личност и са ме научили винаги да преследвам целите си. Всички тук са живо доказателство, че мечтите се сбъдват с много трудолюбие и вяра. Хенри Форд е казал - “Неуспехът не трябва да ви плаши. Неуспехът е една възможност да се почне отначало, само че този път по-разумно”. Аз започнах отначало за десети път и успях."

SP TaybeSP taybe1Нейни подгласнички са лекоатлетките Мирела Демирева (скок на височина) с 928 т. и Александра Начева (троен скок) със 707 т..

За треньор на годината в анкетата, организирана от в. "Труд", бе избран Петър Касабов, наставник на националния отбор по борба за жени. Той получи 153 точки, а негови подгласници станаха Весела Димитрова (художествена гимнастика) със 137 т. и Петър Хубчев (футбол) - 42 т. 
Селекционерът бе награден с картина на Вежди Рашидов.

"Това е годината на сбъднатите мечти - заяви треньор №1. - Но какво щеше да бъде тя, ако ги нямаше хората покрай мен. Извървях доста дълъг път. От 2016-а година, когато почетният президент на нашата федерация Валентин Йорданов повярва в мен. Той ми "подари" този отбор. Радвам се, че не съм ги подвел и продължавам да ги радвам. Искам да благодаря на неговия наследник Христо Маринов. Той е млад, перспективен с много виждания за нещата в спорта. Ако не беше и той, трудно щях да съм тук на тази висока сцена. Екипът, с който работя, ми помага много."

И благодари на спонсорите на борбата - на "Литекс Комерс" и бизнесмена Гриша Ганчев, както и на "Асет Банк".

SP Dudova1За отбор на 2018 година бе избран националният тим по художествена гимнастика за жени. А спортист №1 с увреждания е световният вицешампион по тенис на маса Денислав Коджабашев.

Следва десетката за 2018 година:

1. Тайбе Юсеин (борба) - 1221 точки

2. Мирела Демирева (лека атлетика) - 928

3. Александра Начева (лека атлетика) - 707

4. Биляна Дудова (борба) - 567

5. Стойка Петрова (бокс) - 556

6. Кубрат Пулев (бокс) - 526

7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) - 376

8. Кирил Милов (борба) - 315

9. Катрин Тасева (художествена гимнастика)- 261

10. Александра Жекова (сноуборд) - 195 т.

SP kasabov kralevСледва класацията при треньорите:

1. Петър Касабов (борба) 153 т.

2. Весела Димитрова (худ. гимнастика) 137

3. Петър Хубчев (футбол) 42

4. Стойко Цонов (лека атлетика) 32

5. Иван Петков (волейбол) 5

6. Фикрет Ереджебов (бокс) 4

7. Бранимира Маркова (худ. гимнастика) 3

Михаил Попов (бадминтон) 3

Златомир Загорчич (футбол) 3

10. Любомир Минчев (баскетбол) 2

11. Иво Борисов (ски-алпийски дисциплини) 1

Виктор Жеков (сноуборд) 1

Петър Лесов (бокс) 1


Снимки КОСТАДИН АНДОНОВ



SP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralevSP biliana milov kralev