7 bayrakov4Борците ни започнаха с пет медала от турнира във Варшава, Полша.

В категория до 97 кг на класическия стил Николай Байряков се окичи със сребро, след като на финала загуби от американеца Трейси Хенкок със 0:7. Преди това петият от олимпиадата Рио записа три победи – над турчина Сюлейман Ербай с 5:1, арменеца Артур Шахинян с 5:3, а на полуфинала се справи и с датчанина Матиас Бак с 4:1.

Даниел Александров пък се пребори за бронза в категория до 82 кг при класиците. В малкия финал призьорът от големи първенства се наложи над Едгар Бабаян (Полша) с 6:2.Александров записа на сметката си още две победи – над австриеца Михаел Вагнер с 9:2 и Оскар Йохансон (Швеция) с 12:2, а на полуфинала загуби от турчина Емрах Кус с 4:7.

Със сребро се окичи и Николай Вичев, шампион на турнира „Никола Петров”. В категория до 63 кг той започна с туш срещу Егуад (Eквадор), после се справи с швеца Виргил Бика с 9:1, а на полуфиналите надделя над египтянина Хасан Мохамед с 4:3. В сблъсък за златото националът падна с туш от арменеца Славик Галстян.

При най-леките до 57 кг Недялко Петров също взе сребро след победа над Качатрян (Бразилия) с 12:4 и загуба от арменеца Норайр Хагонян с 2:10.

При класиците още трима национали имат шанс да се преборят за отличията.  Еврошампионът за 2017-а Тарек Абделслам стигна репешажите в категория до 87 кг, където негов съперник ще бъде финландецът Тони Мистомаеки, трети от мондиала до 23 г.

Преди това Тарек победи австриеца Амир Хрустанич с 3:2, а после загуби от бъдещия финалист Кристоф Берг (Швеция) с 0:9.

Константин Стас (67) също ще спори в репешажите срещу Фридрик Бжеренхус (Дания). В същата категория Дейвид Димитров стигна до битка за бронза. Националът започна с победа над китаеца Таян с 15:11, а на четвъртфиналите надделя и над съотборника си Свилен Костадинов с 4:2. В полуфинала Дейвид Димитров обаче загуби от арменеца Карен Алексанян, трети от Евро 2018, с 0:9.

В свободния стил Димитър Иванов спечели сребро в категория до 65 кг след успех с туш над китаеца Хасибагена. Асът ни започна със служебна победа над Иляс Бекбулатов (Русия), а после се наложи над Дейвид Хабат (Словения) с 6:5, а на полуфинала загуби от грузинеца Владимир Кинчегашвили, европейски шампион и трети от Мондиал 2017, с 0:11.

С шанс за отличие са още двама национали – Енгин Исмаил и завърланият се на тепиха Николай Щерев.

В категория до 79 кг Исмаил тушира на старта пояка Савдик, но на четвъртфиналите загуби от грузинеца Давид Кучишвили с 0:11. Така в репешажите националът ще спори с французина Джони Бур по-късно днес.
Щерев пък победи Михаел Косой (САЩ) с 1:0, а после загуби от бъдещия финалиста Анзор Кизриев (Русия) с 0:5. В репешажите Щерев ще се бори с Йоханес Лудушер (Австрия).

Световният и европейски вицешампион от 2013-а Владимир Дубов загуби на старта от американеца Кори Кларк с 6:10, който загуби в следващия кръг и българското участие в категория до 61  кг приключи.

При 70-килограмовите и двамата ни представители загубиха рано. Мирослав Христов бе спрян от поляка Кампик с 8:14, а Михаил Георгиев падна от Аширов (Казахстан) с 1:3.

При жените България е представена само от две състезателки.

Европейската шампионка Биляна Дудова ще спори за бронза в категория до 57 кг по-късно днес. Националката записа две убедителни победи – над Карола Риенери (Италия) с 10:0 и германката Лаура Мартенс с 6:0, а на полуфинала бе спряна от Грейс Бюлен (Норвегия) с 0:10.

В категория до 68  кг Виктория Бобева падна на старта от китайката Жио Ванг с 1:12. Азиатката не успя да продължи и българското участие също приключи.

Турнирът е част от подготовката на отбора за световното в Будапеща, Унгария през октомври.

Резултатите може да следите ТУК