1 dudova1Двукратната европейска шампионка Биляна Дудова, обяви че е готова да се бори и на първенството на континента до 23 г. в Истанбул следващия месец, стига треньорският щаб да го реши.

„Всяко състезание и всяка битка за мен е трупане на опит – заяви Дудова. - А аз се стремя към съвършенство. В новата си категория до 57 кг се чувствам отлично, която е и олимпийска. Изобщо чувствам се на мястото си и съм много уверена.“

На първенството на континента в Каспийск тя защити титлата си от 2017-а, но този път в по-горната категория.

„Още първата ми година в борбата си казах, че искам за стана европейска, световна и олимпийска шампионка – разкри Дудова. - Ето, че първата ми мечта вече е факт, остават още две.“

Другата ни шампионка – Тайбе Юсеин, пък призна, че полуфинала с Вероника Иванова е бил най-труден, макар че бие с туш беларускинята. „След тази победа знаех, че ще спечеля златото“, каза Юсеин.

Даниел Александров, който взе бронз при класиците, пък обяви че е щастлив от отличието, след разочароващата 2017 година, в която остана с две пети места – на световното и на европейското.

1 taybe5„Преди всичко искам да благодаря на държавата и министър Красен Кралев, че ни осигуриха финансиране и отборите имаха спокойствието да тренират – каза Христо Маринов, председател на федерацията. - Без тази помощ, нямаше да ги има и отличията. Да, сега успехите основно са ни при жените, но е въпрос на време да ги имаме и при мъжете. В свободната борба върви подмладяване. Повечето от момчета сега в Красноярск бяха абсолютни дебютанти. При класиците можехме още медали да спечелим, допуснахме и някои грешки, но важното е да си вземат поуки.“

Селекционерът на женския национален отбор Петър Касабов пък благодари на целия си  щаб, за приноса на всеки един от тях към подготовката на момичетата.

"Стоян Петков, например, бе неотлъчно до Евелина Николова, която сваляше килограми, и бе неотлъчно до нея в сауната - уточни Касабов. - Доктор Стругаров пък бе постоянно около Мими Христова, която получи две тежки травми. Голямо благодаря на всички и голямо браво на шампионките."

Бисер Георгиев, помощник треньор в националния ни отбор по класическа борба, обяви че еврошампионът от 2017-а Тарек Абсделслам ще запази категорията си 87 кг. Но му трябва време, за да натрупа физическа сила и мощ, тъй като се бори вече с две категории по-нагоре.
„Можехме да имаме поне още едно отличие – каза Георгиев. - Николай Вичев обаче се контузи още в първата среща. Стисна зъби, прояви воля, стигна до спор за бронза, но там силите му не стигнаха. Милослав Методиев също бе с травма. Щастлив съм за Даниел Александров. Изпусна големия финал, но най-важното е: показа че иска да вземе този медал и го взе.“

Daniel Alexandrov2 redАндон Шейтанов, помощник треньор в националния ни отбор по свободна борба, пък допълни че тимът е имал пълноценна подготовка в Хасавюрт, Дагестан, преди европейското. В тима обаче вече се залага на млади момчета, за които това бе дебютно състезание и им трябва време да свикнат най-малко със самата обстановка на голямо състезание при мъжете.