logo bfbРодните съдии бяха запознати с новите правила, които влизат в сила от 1 януари 2018 г, на семинар в Благоевград.


Промени има най-вече в класическия стил. Партерът се връща, но ще бъде под друга форма. При пасивност борецът ще бъде поставян по корем, а позицията на съперника му ще е отстрани, а не както досега - отзад. Правилата са направени така, че да стимулират състезателите да правят технически приьоми и да вземат точки.

И все пак, ако и двамата борци не успеят да вземат техническа точка в рамките на редовното време и срещата завърши при нулево равенство следва дисквалификация и на двамата.

Освен това съдийската колегия от новия сезон ще има нов председател. Досегашният Валентин Гецов, олимпийски вицешампион от Барселона 92 и международен арбитър, се оттегли от съдийска кариера.

Форумът предложи неговото място да бъде заето от Мирослав Гочев, призьор от световни и европейски първенства, а сега международен рефер
Предстои управителният съвет на Българската федерация по борба да разгледа предложението.  

На семинара присъстваха Цено Ценов, президент на Европейската централа по борба и вицепрезидент на световната федерация (UWW), Христо Маринов, президент на БФ Борба, Валентин Райчев, генсек на БФ Борба.  

На съдийската среща присъстваха близо 30 международни рефери.