1 vangelov2Георги Вангелов бе избран от домакините на „Мемориала Кадиров“ да се бори за Отбора на Европа в Грозни в събота. Българинът за втори път получава подобно престижно предложение, след като през 2014-а се състезава за световния тим на митичния площад „Тайм скуеър“ в Ню Йорк. Тогава бронзовият медалист от Евро 2016 в категория до 57 кг спечели срещата си, но сборния отбор падна от домакините с 3:8.

Сега в надпреварата в свободния стил ще се включат 8 състава. Останалите са Русия, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, Турция, Беларус и местният „Ахмат“. Руснаците ще бъдат с най-добрите си състезатели, а на тепиха се връща трикратният световен шампион в тежка категория Билял Махов, който за последно се бори на олимпиадата Рио 2016.

Чеченците са осигурили и атрактивен награден фонд – 90 000 долара за шампионите, $40 000 за сребърните медалисти, $25 000 за „бронзовите“. А 24-годишният Вангелов ще има допълнителен стимул да се представи достойно – преди 15 дни той стана за първи път баща. Приятелката му Ралица го дари с дъщеря – Мария.

А днес на турнира "Саркисян" в Армения ще се бори и чеченецът с български паспорт Али Умарпашаев (70 кг). Това ще бъде второ за него състезание за страната ни, след като в края на септември дебютира с бронз на "Александър Медвед" в Минск.