spain1Пет медала спечелиха националките при жените на Гран при на Испания.

Миглена Селишка и Тайбе Юсеин се окичиха със сребро, а бронз заслужиха Биляна Дудова, Елица Янкова и Мими Христова.

В българската битка при 48-килограмовите Селишка, трикратна европейска шампионка за девойки, победи Елица Янкова, бронзова олимпийска медалистка с 14:0 в четвъртфиналите.

Преди това Селишка срази със същия резултат Хамд (Тунис), а на полуфиналите се справи с рускинята Федорова - 16:12. В решителната схватка за титлата националката загуби от друга представителка на сборная - Веточкина с 10:16.

Янкова, която лекуваше стара травма, заради която пропусна и европейското, победи на репешажите тунизийката Хамд с 15:0. А в сблъсък за бронза прегази рускинята Федорова с 16:2.

Двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин  (63 кг) записа 4 победи с технически туш - прегази Странд (Норвегия) с 14:0 и Кратиш (Израел) също с 14:0, после и американката Нилсен с 15:2, а на полуфинала преодоля друга американка - Хенди с 11:0. На финала Юсеин отстъпи пред монголката Пуревдорджи с 2:11 и остана със сребро

spainПри 55-килограмовите Биляна Дудова, настояща европейска шампиона, е с бронз, като за отличието се пребори срещу италианката Райнеро - 7:4.

Преди това Дудова загуби на старта от бъдещата финалистка Гурова (Русия) с 4:11, а в репешажите тушира французойката Ривиер.

В същата категория Евелина Николова е осма след победа с 18:5 срещу испанката Руеда и загуба срещу унгарката Галамош - 2:11.

В кат. до 60 кг Мими Христова бе убедителна за бронза срещу шведката Персон - 11:0. Преди това призьорката от европейски първенства победи Гарсия (Испания) с 15:0 и Карпио (САЩ) с 18:5, а на полуфиналите бе спряна от латвийката Григориева с 3:16.

 В кат. до 69 кг Виктория Бобева е 7-ма, а София Георгиева е 9-ма.

В отборното класиране националките са трети. Първи са американките следвани от отбора на Русия.

До 21 юли националките, водени от старши треньора Петър Касабов и помощникът му Мариян Недков, ще останат на лагер в Испания.

Пълните резултати може да видите ТУК