Двадесет хиляди зрители в зала "Уелс фарго център" във Филаделфия видяха на живо чудото - борец с един крак триумфира в университетския шампионат на САЩ, пише в. "Труд". Героят е 22-годишният Антъни Роблес, студент от Аризона. Той ликува с титлата в кат. до 56 кг след 4:2 над Мат Макдоналд (Юта) във финала. Пътят към уникалната сензация приличаше на холивудска продукция, в която с типичната за янките драматичност Роблес записа още 4 победи, 2 от тях с туш.

"Дадох на публиката незабравимо изживяване - заяви щастливият Антъни. - В борбата не е нужно да си най-големият или най-мускулестият. Взех от този най-мъжки спорт всичко, което исках, и сега мога спокойно да се откажа."

Антъни се бори от 14-годишен, има 109 победи и 23 загуби. Този сезон на неговия адрес са 23 успеха и нито едно поражение.
Осемте тепиха в залата на Филаделфия предизвикаха вулкан от емоции. Борбата е на голяма почит в колежите и университетите на Щатите и това обяснява пълните трибуни и през трите дни, а най-скъпите билети достигаха $ 165 за сеанс. А на първенството се продаваха пропуски за следващия шампионат "Сейнт Луис 2012".

Легендата на световната борба и шеф на родната федерация Валентин Йорданов бе сред ВИП гостите в "Уелс фарго център" и видя българин на финал. В кат. до 63 кг Борис Новачков (Калифорния) стигна до финала с 4 победи, но там отстъпи пред Келън Ръсел (Мичиган) - 2:3.

"Искам да се боря на олимпиадата - призна Борис. - Имам право да избера да представям САЩ, но мога да реша да се преборя и за титулярното място в националния на България."

Борис има и брат борец - Филип, учи индустриална технология в Калифорнийския университет. Във Филаделфия и Филип бе сред фаворитите, но отпадна рано заради малшанс. Двамата братя тренират при Джон Азеведо.T