Със съдействието на БФ Борба от печат излезе книга, посветена на спортната подготовка на бореца. Нейни автори са проф. Петър Киров и доц. Огнян Макавеев.

В книгата са засегнати планирането и контрола на подготовката. Разгледани са общо теоретични принципи, но и конкретни примери от реалното планиране и контрол на извършената работа. Направени са и някои съпоставки с по-съвременни данни.
Застъпена е и биомеханиката на борбата, за да подпомогне за по-доброто разбиране на техниката.
В изданието са посочени основните хватки в стойка и партер, но и някои изпълнения на емблематични български борци. Разгледани са тактиката на хватката и на схватката.

Акцентирано е и на основните средства и методи за обучение в тренировката по борба. А в методиката на физическата подготовка са засегнати всички двигателни качества в техния общ и специален аспект. Подобряването на функционалните възможности е свързано със специфичните изисквания на състезателната схватка към организма на бореца.
Според авторите резерви за подобряване на резултатите могат да се открият във всички страни на подготовката, както и във все по-прецизната индивидуализация.

АВТОРИ

/Новини/razni/P_Kirov.jpgПроф. Петър Киров, доктор

Започва да се занимава с борба на 21 години в Ямбол. Състезава се от името на „Академик" Сф. В спортната си кариера печели 2 олимпийски, 3 световни и 4 европейски титли. Многократен победител в най-големите международни турни­ри в света, в „Никола Петров" (11 пъти) и първият българин, шампион на международния турнир „Иван Падубни" - СССР.

Треньор на националния отбор по класическа борба ( 1977-1979 ).

Председател на БФ Борба (1990-1993 ). Преподавател във ВИФ „Г. Димитров", НСА „В. Левски". Ръководител катедра „Борба и джудо". Член на Управителния съвет на БФ Борба.

  

/Новини/razni/O_Makaveev.jpgДоц. Огнян Макавеев, доктор

Треньор по борба в „Левски - Спартак", съ­юзен треньор в БФ Борба, помощник-треньор на националния отбор по свободна борба, тре­ньор на младежкия национален отбор, треньор в „Академик", треньор на националния отбор по свободна борба.

Председател на Треньорския съвет на БФ Борба от 1987 г.

Лектор на ФИЛА (1976-1996). Член на Управителния съвет на БФ Борба. Преподавател във ВИФ „Г. Димитров", НСА „В. Левски" от 1976 г.