Легендата на световната и на българската борба Валентин Йорданов бе удостоен с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина”, първа степен. Отличието му бе връчено от президента на републиката Георги Първанов в Гербовата зала.

Олимпийският шампион, 7-кратен световен и 7 пъти европейски първенец получава ордена за изключителните си заслуги в областта на физическото възпитание и спорта.

„Малко са спортистите в света, които имат олимпийска и по седем световни и европейски титли, като Валентин Йорданов. - Радостен съм, че днес той оглавява Федерацията по борба и дава толкова много от себе си за успеха на младите и перспективни спортисти.”

По време на церемонията президентът връчи Почетния знак на държавния глава на Република България на световните шампиони по борба Станка Златева, Христо Маринов и Михаил Ганев.

„Винаги съм вярвал в Станка Златева – и след случайния й неуспех в Пекин, защото тя е изключителен спортист и човек с дух - каза президентът Първанов.  - Радвам се, че в списъка на световните шампиони вече са Христо Маринов и Михаил Ганев и съм убеден, че това не е техният най-висок връх. Те тепърва ще доказват себе си, и защото имат великолепни треньори.  Много бих искал в българския спорт, не само в борбата, да има повече треньори като Симеон Щерев, които се раздават без остатък, които изживяват емоционално всеки миг от подготовката, не само от самото състезание, които притежават високо професионална подготовка, но най-важното имат българския дух.”

Валентин Йорданов благодари за високото отличие и отбеляза, че то не е само негово, а на цялата българска борба, и е добър стимул за младите спортисти на България. Той пожела на предстоящите олимпийски игри в Лондон да изпитаме още вълнуващи мигове от българските победи.

“Победите в Москва на борбата ме просълзиха - призна феноменалната лекоатлетка и председател на БОК Стефка Костадинова, която също уважи тържеството. - Шампионите показаха голямо сърце, майсторство и изобщо много, много са истински и големи! Щастлива съм за Вальо Йорданов, той заслужава всяко едно високо признание, той е емблема на спорта ни...”

Специално за тържеството на своя голям приятел пристигна най-популярният българин Христо Стоичков: “Винаги съм се възхищавал на Вальо Йорданов и като шампион, и като шеф на най-успешния ни спорт, и най-вече като човек и приятел. Сега той прави всичко, за да докаже, че родният спорт е жив, че в него има фигури, достойни за върха. Радвам се заедно с него, а всички българи ще се радват на титли и на олимпиадата в Лондон...”