1.Георги ВангеловСребро и бронз взеха борците ни на турнира „Анри Деглан“ в Ница (Франция)

 
На крачка от титлата остана Георги Вангелов, който на финала в категория до 61 кг на свободния стил, се бори с травма на главата, получена в полуфиналната битка.


До последната 1,32 мин българинът води с 5:4 срещу арменеца с френски паспорт Арман Алоян, но съперникът му успя да направи обрат и да спечели срещата с 8:5.


Преди това петият от олимпийските игри спечели три срещи – 10:0 срещу Дарио Дитрих (Германия) за 2,32 минути, 5:0 срещу Кайрат Амиртаев (Казахстан), а на полуфинала се справи и с Джоузеф Силва (Пуерто Рико) – 7:2, като срещата на няколко пъти бе прекъсвана поради медицински причини.


Бронз взе Ивайло Тисов в най-леката категория до 57 кг, след като направи оспорвани срещи и спечели след изоставане в резултата.


1 Ивайло ТисовВ малкия финал таланът надви американеца Доминик Насдео със 17:10, а в началото на втората част изоставаше с 5:8.


Преди това в репешажите състезателят на „Локомотив“ (Пд) прияви изключителен характер и успя да навакса на два пъти след изоставане, за да обърне резултата срещу друг американец – Яко Лауридсен (14:11).


На крачка от подиума останаха други трима наши борци – пети.

Микяй Наим отстъпи в битка на бронза на Стефан Коман (Румъния) с 4:6 в категория до 65 кг. А преди това се наложи над Джеймс Ашнаулт (САЩ) с 9:4 и Леон Герстанбергер (Германия) с 10:6, а на четвъртфиналите се справи с чеченеца с белгийски паспорт Аюб Мусаев с 12:10. На полуфинала обаче бе спрян от друг чеченец, състезаващ се за домакините – Хамзат Арсамерзаев, 3:9.

 
3 Микяй Наим1Силно представяне записа и Калоян Атанасов (70). Европейският шампион за кадети от 2022-а загуби на старта от Диас Сагдатов (Казахстан) с 0:5. Но след това спечели 4 срещи в репешажите, за да стигне до битка за бронза.


Първо се справи с Пери Толберт (САЩ) с 10:0, после се наложи над казаха Жасулан Бахсулатов с 5:3, последва туш срещу чеченеца с френски паспорт Малек Накаев, който дойде 2 минути преди края. А след това срази друг чеченец, състезаващ се за домакините – 12:2 срещу Амин Сантариев. За бронза Атанасов имаше малшанс срещу Рифат Сайботалов (Казахстан). В редовното време срещата приключи 4:3 за българския борец, но след това щабът на съперника подаде контестация, която бе уважена, така резултатът бе коригиран 5:4 в полза на казаха.

 
Сали Салиев също се нареди пети в категория до 92 кг след след 3:14 срещу австриеца Бенджамен Грей.

3 Сали Салиев1
При 74-килограмовите Михаил Георгиев остана на крачка от малкия финал. Той загуби на старта от Джоузеф Факундо (САЩ), по после компенсира с две победи в репешажите, а в третата среща не успя срещу чеченеца с германски паспорт Шамил Устаев – 1:1.

Турнирът бе с ранг Гран при. И отбеляза 100-годишнината от олимпийската титла на славния френски борец Анри Деглан, борил се във времената на Дан Колов, както и 50-годишнина от дебютното издание на надпреварата. 

На тепиха излязоха над 300 борци. Днес е надпреварата в класическия стил без българско участие.

Националите в свободната борба, водени от селекционера Валентин Ангелов, започват лагер на базата в Тетевен, подготовка за европейското първенство в Букурещ (12-18 февруари). Класиците продължават сбора си в Хърватия.
А част от женския ни национален тим е на подготовка в Благоевград до старта на шампионата на континента.