11 ЗалаДържавата ще увеличи парите за спортистите и треньорите през 2024-а, обяви министър Димитър Илиев на среща с федерациите, на която присъства и неговият заместник проф. Даниела Дашева.

С 27% повече ще бъдат месечни средства за подготовка на спортистите и с 15% по-високи възнаграждения за треньорите и техните екипи, предвиждат новите програми за финансово подпомагане.

В тях е заложено осигуряването на по-добри условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на базата на спечелените квоти за участие в олимпийските игри в Париж 2024 г., постигнатите резултати в периода 2021-2023 г., социалната значимост на спорта, приоритетите на Министерството на младежта и спорта (ММС) и др.

С повишението от догодина личните месечни средства за подготовка и възстановяване на спортистите ще достигат максималната сума от 3800 лв. при 3000 лв. към момента. Такова финансиране ще получават спортистите, спечелили олимпийска квота. С 15% се увеличават възнагражденията на треньорите и техните екипи. Конкретно при треньорите максималното финансиране от ММС може да достигне 3900 лв. месечно при таван от 3400 лв. досега.

През следващата година федерациите по олимпийски спортове ще могат да кандидатстват с проекти по две нови програми - „Програма за финансово подпомагане на проекти за олимпийска подготовка“ и „Програма за финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за олимпийски спортове“.

Целта на програмата за олимпийска подготовка е да осигури възможност и условия на спортистите ни за постигане на високи спортни резултати на проектоолимпийските отбори. Проекти ще могат да подават федерациите, администриращи спортове, включени в програмата на летните олимпийски игри в Париж 2024. Федерациите ще бъдат разпределени в пет групи по определени критерии.

Осигуряването на условия и възможности за високи спортни резултати в международни състезания е в основата на втората представена програма - за развитие на спорта за високи постижения. В нея попадат индивидуални и колективни спортове, които са включени в програмата на летните олимпийски игри Париж 2024 и зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026.

Ръководствата на федерациите бяха запознати и с подобрената програма за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване. Именно в нея е предвиденото увеличение на възнаграждения на треньорите и техните екипи, а изцяло нов елемент е научно-методическото осигуряване на подготовката на спортистите.

Очаква се програмите да бъдат утвърдени от министъра на младежта и спорта до 31 октомври т.г., като срокът за кандидатстване е до 1 декември т.г.