usa1Олимпийският шампион Джордан Бъроуз спечели Битката на кралете по борба срещу италианския си опонент от кубински произход Франк Чамизо в Ню Йорк – 8:5. Досега американецът 9 години подред е участвал в шоуто между небостъргачите на „Таймс Скуеър“, но сега бе по-различно.

Надпреварата бе на един от кейовете в Манхатън и извън отборните срещи, които целят да популяризират най-древния спорт по света. А Бъроуз доста се поизпоти, за да вдигне победоносно ръце в категория до 74 кг на свободния стил. Американецът губеше от двукратния световен и европейски шампион с 0:4 в първата част, но с няколко атаки успя да обърне развоя на мача. Въпреки успеха феновете не останаха категорични в мненията си кой е по-добър от двамата.

Бъроуз и Чамизо се предизвикаха един друг на среща чрез социалните мрежи. А янките се възползваха от интереса към битката и не пожалиха средства, като приготвиха награден фон

chamizo

д от 60 000 долара. Джордан взе за победата $40 000, а съперникът му – 20 000 долара.

В другия кулминационен мач олимпийският шампион от Лондон 2012 Торгул Асгаров (Азербайджан) загуби инфарктно с 3:3 от местния любимец Джордан Оливър в категория до 70 кг.
А иначе в отборните срещи при мъжете янките победиха Куба с 5:1. При жените американките измъкнаха 2:1 срещу Нигерия.

Досега в демонстративните срещи са участвали сборните отбори на Русия, Япония, Монголия...В една от тях нашият Георги Вангелов също се състезава и печели за Отбора на света през 2014-а.
Домакините избират емблематични места за срещите, като освен „Таймс Скуеър“, борби имаше и на Централната гара в Ню Йорк.