1 taybe5Титлата е най-големият ми подарък за рождения ден - заяви Тайбе Юсеин след спечелването на златото на европейското по борба в Каспийск. - През 2017-а останах на една секунда от триумфа, завърших със сребро на първенството в Нови Сад. Имах цяла година да преосмисля всичко, да видя грешките си. И се радвам, че се върнах в най-добрата си форма именно на рождени ми ден. Да, мачът с Тражукова беше дълъг, прекъсван поради ред причини. Но аз останах изцяло фокусирана върху спечелването на срещата."

Юсеин се наложи с 11:8 над Тражукова в категория до 62 кг, която е шампионка на Русия и пета от олимпиадата Рио 2016. А двубоят бе прекъсван на няколко пъти. Веднъж заради кръвотечение от ухото на рускинята, после заради проблеми с електронното табло за времето, както и оспорвания на съдийски отсъждания. 

Златото е първо при жените в карирата на Юсеин, която вече има общо 8 медала.

1 dudova2При 57-килограмовите Биляна Дудова защити титлата си от 2017-а, като на финала не даде шанс на опитната Ирина Ологонова европейска шампионка и сребърна медалистка от световно първенство - 6:0. 

"Русия излезе на финалите като абсолютен доминант с 3 представителки в спор за титлите, но големият победител бе България с две шампионки", пише в резюмето за решителните схватки в петъчния ден официалният сайт на Международната федерация UWW.  

В класирането по нации при жените България заема пето място с 92 т. Лидер е Русия със 173 т., следван от отборите на Беларус (140 т.) и Турция (117).

Следват резултатите от финалите при жените:

53 кг 
Сталвира Оршуш (Русия) - Ванеса Каладжинская (Беларус) 7:0
57 кг Биляна Дудова (България) - Ирина Ологонова (Русия) 6:0
62 кг Тайбе Юсеин (България) - Инна Тражукова (Русия) 11:8
65 кг Петра Оли (Финландия) - Елис Манолова (Азербайджан) 3:1
-------
3 място Кристина Федарашка (Беларус) - Виктория Бобева (България) 1:4
72 кг Джени Френсон (Швеция) - Анастасия Зимианкова (Беларус)

1 dudova red1 dudova red1 dudova red1 dudova red1 dudova red1 dudova red1 dudova red1 dudova red1 dudova red1 dudova red