belemuk1Украинците все пак получиха забрана да се борят на европейското в Русия от 30 април до 6 май.

„До последно водихме битка за правото да пътуваме за първенството, но... - обяви Жан Беленюк, олимпийският вицешампион от Рио 2016 в класическия стил, който е и №1 в света. - След време политическата обстановка ще се промени, но никой не може да върне младостта на състезателите.“

По-рано Игор Жданов, спортен министър на Украйна, забрани участие на първенства в Русия. После федерацията по борба обяви, че отборите все пак ще заминат за Каспийск. Но след това министерството замени забраната с отказ да финансира от държавния бюджет изявите на украинските състезатели.

Националите на България при мъжете вече са в Русия, а в неделя за първенството пътуват и жените.

Случайно или не руснаците пък пропуснаха еврошампиона Тарек Абдеслам при презентацията на топ борците в класическия стил за първенството в Каспийск. Натурализираният у нас египтянин грабна титлата в категория до 75 кг. при дебюта си за България в Нови Сад през 2017 година. А сега ще брани трофея си, но в по-горната категория до 87 кг. От януари Международната федерация по борба (UWW) въведе нови категории и вече 75 кг. не съществува.

На първенството в Каспийск още петима действащи шампиони на континента при класиците ще излязат на тепиха. Сред тях и трикратният №1 в света и шесткратен европървенец Риза Каялп (Турция). През последните месеци той имаше за спаринг партньор нашия Милослав Методиев (130 кг.), който също ще се бори в Русия.