pk2018 1Звезди на световната борба идват за 56-то издание на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ в зала „Арена Асикс“ (бивша „Фестивална“). Схватките са от 22 до 25 март.

В свободния стил Русия пристига с най-титулувания си борец Абдулрашид Садулаев (92 кг), олимпийски шампион от Рио 2016, двукратен световен и двукратен европейски първенец. Италия пък идва с Франк Чамизо (70 кг), двукратен №1 в света и бронзов медалист от игрите Рио 2016. А Грузия с Гено Петриашвили, световен шампион и трети в Рио 2016, за когото грузинска телевизия ще прави филм в България.

При класиците на тепиха ще излязат олимпийският вицешампион Ота Шинобу (Япония, 63 кг), азерът Расул Чунаев (72 кг), трети от Рио 2016, французинът Мелонин Ноумонви (97 кг), световен шампион от 2014 г. А настоящият световен първенец Виктор Немеш (Сърбия ще излезе в категория до 77 кг. Сръбският тим е воден от българския треньор Стоян Добрев.

При жените чуждестранното присъствие също е солидно. В тежка категория до 75 кг ще излезе Екатерина Букина (Русия), доскорошната съперничка на Станка Златева,.която е трета на игрите Рио 2016. Двукратната олимпийска вицешампионка Мария Стадник (Азербайджан) пък ще се бори в категория до 50 кг. А при 68-килограмовите ще излязат настоящата №1 в Европа Анастасия Братчикова (Русия) и Моника Михайлик (Полша),европейска шампионка и трета от олимпиадата Рио 2016. Германия е водена от №1 в света за 2014-а Алина Фокен.

„Турнирът се очертава изключително силен – над 500 състезатели от 32 страни пристиган – заяви президентът на федерацията Христо Маринов. - Силната конкуренция ще ни даде реална представа на какво ниво са нашите национали преди европейското първенство в Русия в края на април.“

У нас вече пристигнаха и първите отбори на лагер с нашите национали. Свободняците се подготвят на комплекс „Диана“ в столицата, където пристигнаха и румънците, водени от бившия ни национал Анатолий Гуйдя.

„На този турнир ще бъдем почти с нов състав – заяви старши треньорът Серафим Бързаков. - Повечето са млади състезатели, които ще дебютират на „Дан Колов“. А титли и медали очаквам от опитните Владимир Дубов и Мирослав Киров.“
Натурализираният чеченец Али Умарпашаев получи травма на крака и треньорският щаб ще решава в последния момент дали да стартира на турнира.

Класиците се подготвят в Тетевен.

„От опитните ни състезатели единствено Иво Ангелов пропусна „Никола Петров“, тъй като искаме да го запазим за световното, но той не спира да тренира с националите – заяви старши треньорът Армен Назарян. - Винаги от състезателите очаквам да гонят най-доброто. И този път няма да е по-различно. Ще разчитаме на европейския шампион Тарек Абделслам, на Николай Байряков, пети от олимпиадата, на Даниел Александров , бронзов медалист от Евро 2016.“

Жените пък тренират в Благоевград, а от елитните ни състезателки единствено Елица Янкова, трета на олимпиадата, пропуска турнира. Тя е с операция на рамото и ще се възстановява близо година. Но на разположение на старши треньора Петър Касабов ще са призьорките от големи първенство Тайбе Юсеин, Миглена Селишка Мими Христова, Евелина Николова, както и на настоящата еврошампионка Биляна Дудова.
„Радваме това, че сме оценени от чужденците и доста отбори дойдоха на подготовка с нас .- заяви Петър Касабов. - Да, имаме амбиции за медали на турнира, но ми се иска върхът да е на европейското в Русия в края на април.“

Откриването на турнира е в четвъртък, 22 март, от 16 часа.


Преди това, от 15 часа, във фоайето на залата ще бъде презентиран фотоалбумът за двукратния олимпийски шампион Армен Назарян, със заглавие „Роден победител“. Автори са Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

Средствата от продажбата ще бъдат дарени благотворително на клубовете по борба в страната.

Надпреварата ще бъде в нов формат, въведен от Международната федерация от 1 януари 2018 г.. Схватките ъв всяка категория ще бъдат в два дни, като в първия ще са елиминациите, а във втория -финалите. Входът за зрителите ще е свободен, а финалите и в трите дни ще бъдат пряко предавани по БНТ.

Същевременно генералният секретар на БФ Борба Валентин Райчев разкри, че федерацията вече е направила постъпки за привличането на още двама чужденци в отбора – за арменеца Айк Мнацканян (72 кг) в класическия стил и за чеченеца Ахмед Магамаев (86 кг)в свободния стил. И двамата се бориха на родното първенство в Сливен през февруари и станаха шампиони.

В приложените файлове може да видите по-изявените състезатели за „Дан Колов – Никола Петров“, както програма за турнира, българското участие и страните-участнички.

Изявени борци ТУК

Брошура - отбори, български състави и програма ТУК

Снимки КОСТАДИН АНДОНОВ

pk2018pk2018pk2018pk2018pk2018pk2018