02 armen3Грузинец и арменец ще се пробват на родното първенство по класическа борба, което започва утре, 15 февруари в Сливен. И двамата живеят в Русия, а от 10-ина дни тренират с нашите национали. 

Арменецът Айк Мнацканян се състезава в категория до 75 кг, а грузинецът Анзор Агаханов се бори при тежките до 130 кг.

"Единият е на 22 години, а другият на 23 - поясни старши треньорът Армен Назарян. -  Ще видим как ще се представят на шампионата. Ако направят силни борби и добро впечатление може да започнем постъпки за получаване на българско гражданство и привличането им в националния отбор. Хубавото е, че в отбора имаме и доста млади момчета. А след първенството ще уточняваме кой в коя категория ще се бори."

Шампионатът обаче ще пропуснат двама от асовете. Златният медалист от европейското Тарек Абдеслам, който в края на миналия месец спечели бронз на турнира в Иран,е с лека травма в рамото. И в момента минава рехабилитации. Другият "отсъстващ" е световният и европейски шампион за 2013-а Иво Ангелов, който се подготвя по индивидуално програма.

На тепиха обаче ще излезе Даниел Александров. Бронзовият медалист от Евро 2016 започна впечатляващо сезона със сребро на силния турнира "Тахти къп" в Иран.

"Партерът се върна, което е много добре - продължи Назарян. - Почти половината хватки се правят именно от това положение. Вече борбата е доста атрактивна и динамична. Лошото е сутрешният кантар във втория ден. Ако от предишния ден си се класирал на финал, на следващия пак трябва да се мериш сутринта, а срещата е чак в късния следобeд."

От януари 2018 г. Международната федерация по борба въведе двудневен формат на схватките с кантар преди всеки състезателен ден сутринта.

Държавното първенство започва утре със схватки в класическия стил при мъжете, жените са в петък, а свободната борба - мъже през уикенда.