nagr tarek kralevПризнанието да съм №1 ми дава допълнителен стимул - заяви европейския шампион Тарек Абдеслам - И ме амбицира за още и още победи.

Асът бе бе обявен за най-добър борец на годината от родната федерация на церемония в зала "Диана". Натурализираният у нас египтянин получи приза от министъ Красен Кралев, който имаше основна заслуга талантът да получи по-бързо български паспорт и да дебютира по блестящ начин с трикольора на гърдите си на първенството на континента в Нови сад.

"В годините, колкото и да е било зле, борбата е била най-добре - каза министър Кралев. - Бъдете горди, че сте спорт №1 в България. Зная,че годината бе тежка за вас, имахте доста контузии. Но и знам, че имате много таланти. Пожелавам да чевпите вдъхновение от големите си шампиони, а всеки от вас ще намери своя път."

През тази българската борба чества и 85-годишен юбилей. За този период българските борци са донесли 1344 медала за България! Само от олимпийски игри те са 69, от световни първенства при мъже и жени са 251, а от европейски - 399, което го превръща в най-успешния български спорт.

Борбата е и единственият български спорт с двама двукратни олимпийски шампиони - Боян Радев и Петър Киров, които бяха наградени със специални призове.

"Щастлив съм, че българската борба има такава богата колекция от отличия, с която всеки спортист би се гордял - заяви Христо Маринов, председател на БФ Борба. - Тази година е преломна за нас, започна нов олимпийски цикъл, изпробвахме млади състезатели. Някои от тях реализираха потенциала си, други показаха колебания, трети останаха на крачка от почетната стълбичка. Имахме доста успешно европейско първенство с общо 6 медала и две титли, което не се бе случвала поне от 10 години. За съжаление не успяхме да повторим този успех на световното, останахме без отличие. Имаше субективни и обективни причини. Много от титулярите пропуснаха първенството, заради травми.

Сигурен съм, че и състезатели, и треньори, а и ние като ръководство сме анализирали грешките си. И искрено се надявам, че още следващата година ще можем да се върнем сред най-добрите борци в света, там където ни е мястото."

За треньор №1 бе обявен Армен Назарян, селекционер на националите по класическа борба, а негови подгласници станаха Петър Касабов (жени) и Серафим Бързаков (мъже, свободна борба).

Следва топ 10 на най-добрите ни борбци:

1. Тарек Абдеслам – зл. ЕП
2. Биляна Дудова – зл. ЕП
3. Иво Ангелов – ср. ЕП
4. Борислав Новачков – ср. ЕП
5. Тайбе Юсеин – ср. ЕП
6. Николай Байряков – бр. ЕП
7. Микяй Наим – ср. СП до 23 г.
8. Росиан Дермански – бр. СП до 23 г.
9. Юлияна Янева – ср. СП, бр. ЕП девойки
10. Петя Делчева, зл. ЕП кадетки, ср. СП кадетки

В комплексното класиране победители са:
в свободната борба - „Димитровград”
в класическата борба - „Левски”
при жените - „Рилски спортист”

А за клуб с най-голям международен принос е обявен „Миньор” (Пк).

В категорията „Пробив в световния елит”. Призът бе за Микяй Наим, който в дебютното издание на световното за младежи до 23 г. спечели сребърен медал. А за най-успешният ни млад състезател през годината Рухан Расим.

Българската борба връчи и два специални приза. 2017-а ще се запомни и с оттеглянето на легендата Валентин Йорданов от поста президент на федерацията след близо 19 година успешно управление. За този период България бе домакин на много световни и европейски първенства, включително и тази година посрещна мондиала за ветерани, имахме шампиони и медалисти от всички най-големи спортни форуми. И най-вече успя да запази авторитета на българската борба на най-високо ниво. Най-титулуваният български спортист има и значителен принос в богатата ни колекция от медали. Спечелил е общо 21 отличия като 15 са титлите. Г-н Йорданов пропусна тържеството, тъй като е извън страната и очаква да стане дядо. Неговия приз получи Владимир Памуков, който 25 години до началото на 2017-а отговаряше за медийните дела на БФ по борба. И бе до Валентин Йорданов през цялата му кариера – от състезател до председател на федерацията.

Специален приз имаше и за г-н Цено Ценов, който отсъстваше поради здравословни проблеми. Малко спортове биха се похвалили българин да е в ръководните постове на Международната федерация, но борбата. Г-н Ценов вече почти 40 години е в управленските структури - настоящ президент на Европейската федерация по борба и вицепрезиден на Световната федерация. И винаги е помагал на българската борба. Призът ще му бъде връчен допълнително.




nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1nagr 1