tarekЕгиптянин ще дебютира за националния ни тим борба на турнира „Тахти къп“ в Иран през уикенда. Тарек Мохамед ще се състезава в категория до 80 кг на класическия стил. От една година той е у нас и тренира с националите, но едва от 1 януари получи разрешение от Международната федерация (UWW) да се бори за страната ни.

Досега той имаше право да участва само на вътрешни състезания и през лятото стана първи на държавното първенство в Пловдив. Тогава Тарек получи и купата за най-техничен състезател. Той е многократен шампион на Африка, трети е на световното за юноши през 2013 г., а у нас ще се състезава за пернишкия „Миньор“. 23-годишният национал вече демонстрира и завидни умения във владеенето на български език.

Освен Тарек старши треньорът Армен Назарян води в Иран още 7 национали. Сред тях е и петият от олимпиадата Рио 2016 Николай Байряков (85 кг). При най-леките ще се бори Николай Вичев (59 кг), а при тежките Милослав Методиев (130 кг).

Дебют с отбора ще направи и новият помощник-треньор Бисер Георгиев, световен първенец за младежи и носител на бронз от шампионат на планетата за мъже.

 

Другите ни национали формации продължават с базовата си подготовка за новия сезон - жените са в комплекс „Диана“, а мъжете от свободния стил на високопланинската база „Белмекен“.

За тях първата проверка за сезона ще е държавния шампионат в София на 4 и 5 февруари.

Следва отборът ни на турнира в Иран: 

59 кг - Николай Вичев - "НСА-Академик"
66 кг - Константин Стас - "Славия-2009"
71 кг - Свилен Костадинов - "Локомотив-93", Варна
75 кг - Росиян Дермански - "НСА-Академик"
80 кг - Тарек Мохамед - "Миньор", Перник
85 кг -  Николай Байряков - "Миньор"
98 кг - Пламен Ташев - "Локомотив-93", Варна
130 кг - Милослав Методиев - "Васил и Георги Илиеви", Кн