Световният шампион и бронзов олимпийски медалист Радослав Великов влиза в ново амплоа. Доскорошният ни ас в свободната борба ще бъде помощник треньор на Серафим Бързаков в националния ни отбор за мъже. Неговият дебют на международния тепих ще е на първенството на планетата в неолимпийските категории в Будапеща (10 -11 декември). Другият асистент в щаба е Иван Цонов, треньор №1 на България в анкетата на „Труд“ през 2001 г.

Треньорското поприще ще опита и световният първенец Явор Янакиев, който поема кадетите в класическия стил.

Двукратният златен медалист от олимпиади Армен Назарян ще продължи да води класиците. А в щаба му влизат медалистът от световно Бисер Георгиев и Денислав Чамишки, преподавателят и треньор в НСА.

В треньорския щаб на жените старши треньорът Петър Касабов ще разчита на Стоян Петков и Мариян Недков.

„Един класен борец ще гради между 8 и 10 години – каза Огнян Макавеев, вицепрезидент на федерацията. – Промените, които правим са най-вече организационни. Но трябва да обърнем сериозно внимание на методиката, защото дълго време се самозалъгвахме и живеехме със славата на българската школа.”

Генералният секретар Рахмат Сукра, заяви че преговорите със спортното министерството относно преструктурирането дейността на отбори и състезатели върви към финална фаза.

„Видяхме си грешките и си взехме поуки – обяви той. – Стратегията е да запазим младите ни борци, които са от 18 до 23 години и досега не са получавали финансиране. Идеята е тези таланти, с медали от големи първенства, да бъдат подпомогнати от държавата, за да ги запазим за спорта.”

На световното в Будапеща ще стартират 6-има национали. В свободния стил ще бъдем представени от Мирослав Киров (70 кг) и Димитър Иванов (61 кг), в класическия от Дейвид Димитров (71) и Илиян Георгиев (80), а при жените от Елена Якимчук (55) и Виктория Бобева (60).