brazБразилският посланик в България Нейно превъзходителство Ана Мария Сампайо Фернандес даде прием в сградата на посолството по случай предстоящите в Рио Олимпийски и Параолимпийски игри. На събитието присъстваха част от нашите спортисти, които се подготвят за игрите, техни треньори, ръководители на спортни федерации и институции, посланици, политици, учени, бизнесмени, културни дейци, и др.

Българската борба бе представена от вицепрезидента Николай Гергов, който отговаря за класическия стил, както и от старши треньора на националите в свободния стил Валентин Райчев, състезателите Георги Иванов и Борислав Новачков.

„Искам да пожелая успех на олимпийските и параолимпийските игри в Рио, както и на българските представители в тях - заяви посланик Фернандес. - В древността игрите са спирали войните и са прекратявали конфликтите. Успешната организация на предстоящите два глобални форума сега ще е резултат на дългогодишна дейност, на многото усилия на бразилския народ в партньорство с МОК и международните спортни структури."

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изтъкна, че „сега е времето спортна общност да се обедини, да покаже, че спортът е носител на изконните ценности и добродетели.“ Кралев също пожела от сърце успех на българите в Рио.

Приветствен адрес към присъстващите произнесе проф. Пенчо Гешев, вицепрезидент на БОК. „Нека да поздравим спортисти и треньори на път за Рио, надяваме се предстоящите игри за бъдат нова крачка в утвърждаването на олимпийските ценности. Успех на участниците, успех и на организаторите,“ каза Гешев.

В градината на посолството бяха изложени два специални плаката, които ще бъдат подписани в олимпийското село на Рио от българските олимпийци и параолимпийци и след това ще бъдат върнати като постери за спомен в сградата на Бразилското посолство у нас. По време на приема пред тях си направиха снимка за спомен повечето от присъстващите, сред които бяха националите ни в свободния стил Борислав Новачков и Георги Иванов, както и колоездачът Стефан Христов.

Преди две седмици председателят на БОК и ръководител на Българската олимпийска делегация  за Олимпийските игри Рио 2016 Стефка Костадинова прие посланика на Бразилия Н. Пр. г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес, като на срещата в сградата на БОК бяха обсъдени въпроси, отнасящи се до хода на подготовката за провеждане  на Игрите в Рио де Жанейро. Посланик Фернандес запозна тогава г-жа Костадинова  с актуална информация за готовността на Бразилия и град Рио де Жанейро  да посрещне най-големия спортен форум.

brazbraz1braz2braz3braz3abraz4braz5braz6braz7