05-dubov03Владимир Дубов и Елица Янкова донесоха още две олимпийски квоти за игрите Рио 2016.

На квалификационния турнир в Зренянин, Сърбия и двамата стигнаха финалите в своите категории.

Дубов бе убедителен при 57-килограмовите на свободния стил, след като победи и тримата си съперници с технически туш.

На старта в категорията Дубов се справи с македонеца Лабазан Аксербиев (Македония) - 10:0,на четвъртфиналите срази испанеца Леван Вартанов с 10:0, а а полуфинала се справи с Ел Куадак (Франция), трети от европейско първенство, с 12:0.

Така на финала по-късно днес Дубов ще излезе срещу Мнацканян (Армения).

При 48-килограмовите световната шампионка за девойки Елица Янкова прегази на старта в кат. до 48 кг Яна Стадник (Великобритания) с 14:2, наложи се над Евин Демирхан (Турция) с 8:2, а на полуфинала надделя и над Марина Маркевич - 6:2.

За златото в следобедния сеанс Янкова ще излезе срещу румънката Алина Вук.

На крачка от олимпийските квоти остана Александър Костадинов при 59-килограмовите на класическия стил. На полуфинала той загуби от руснака Санал Семенов с 2:12. Преди това европейския ни шампион записа победа срещу бронзовия олимпийски медалист Роман Амоян (Армения) с 5:0, а на четвъртфиналите надделя и над турчина Учунчу с 4:2.

Само финалистите във всяка категория взимат квоти за Рио. Така следобяд Костадинов ще излезе за бронза срещу Фазлджиджа (Швеция).

03-Elica Yankova-blueОстаналите наши представители не успяха да стигнат до финалите и съответно до олимпийските квоти.

Константин Стас (66 кг) загуби във втория кръг при класиците след 0:9 от бъдещия финалист Болквадзе (Грузия) -0:9. В репешажите обаче националът падна от шведа Томесен с 0:4 и приключи участието си.

В свободния стил Борислав Новачков (65 кг) загуби на четвъртфиналите от бъдещия финалист Гаджиев (Полша) с 0:7. А при жените Биляна ДУдова (53 кг)  бе спряна на старта от Кравчук (Полша) с 0:10. А след това загуби и  в репешажите от Ирина Ологанова (Русия) с 3:4.

България вече има 5 квоти за Рио, като те не са поименни

Финалите започват в 19 часа, а утре надпреварата продължава с останалите категории и в трите стила.

Следващата квалификация е в Улан Батор (Монголия) другия уикенд.