07-daniel-al10"Никой няма запазено място в отбора -  каза старши треньорът на класическата борба Армен Назарян. - Затова няма да обявя и имената на състезателите, които ще участват на трите олимпийски квалификации следващия месец. - Всеки борец трябва да знае, че мястото му не е гарантирано и може да бъде сменен."

Двукратният олимпийски шампион обясни и защо, според него сега състезателите носят повече бронзови медали, отколкото златни, както бе преди години.

"Всички бяха много добре подготвени, но не могат да си повярват - обяви Назарян. - Освен това повечето се борят да вземат няколко точки, а след това гледат да ги запазят без да атакуват. Изключение правят Даниел Александров и Константин Стас.  Дори и да са взели 4 точки, например, тръгват отново и отново в атака. Защото може да си взел 5 точки, но да загубиш с 5:6."

Именитият ни борец изрази и разочарованието си от "тежкия" Любомир Димитров, който загуби рано.

"Елис Гури, който единствен има квота за олимпиадата, също падна рано, сякаш не се беше събудил, не успя да влезе в състезанието - каза още Армен. - Но до игрите в Рио ще участва и на още турнири."

Назарян обяви и голямото си разочарование от съдийството.

"Преди се борихме със свалянето на килограмите и със съперниците си, а сега вече и със съдиите - обяви бронзовият медалист при класиците Даниел Александров.  -  Самият аз не съм доволен от представянето си. Тръгнах за титла, но имам още какво да подобрявам в борбата си."

В свободната борба старши треньорът Валентин Райчев обяви разочарованието си от представянето на световния и европейски вицешампион Владимир Дубов, който не успя да вземе медал в кат. 61 кг. Като слабо той оцени и изявите на Любен Илиев при тежки, който също не стигна до отличие.

Райчев обаче определи, като "израстване" успеха на Георги Вангелов, спечели бронз при най-леките до 57 кг.

"За трети път участвам на европейско за мъже и най-после спечелих медал - заяви Вангелов. - Доволен съм и от борбите, които направих. Но сега когато гледам срещите си на запис виждам, че имам още много работа."

Другият ни бронзов медалист Николай Куртев призна, че вече има нужното самочувствие, за да стигне до призовата тройка.

Класиците започват лагер в Тетевен, а свободняците в Самоков.

Първата олимпийска квалификация е в Зренянин, Сърбия от 14 април. Там финалистите печелят квоти за Рио. На втората в Улан Батор седмица по-късно, първите трима вземат визи на игрите, а на последната в Истанбул /6-8 май/ квоти ще получат отново финалистите. ,

Жените вече започнаха лагер в Самоков.

Старши треньорът Серафим Бързаков обяви, че е разочарован от двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин, която не стигна до медал. 
"Тя загуби от унгарката Сасин, от която има 2-3 поражения - призна Бързаков. -  При нея по-скоро проблемът е психологически. Тя  обаче е класна състелка и вярвам, че ще се справи."

На почетната стълбичка този път не успа да се качи Евелина Николова, която миналата година взе три медала от големи първенства. "Тя преживя лична трагедия в семейството и това също повлия на нейното представяне- допълни Бързаков. - Но се надявам да излезе от тази "дупка". Евелина ще участва и на европейското до 23 г. в Русе в края на месеца."

"Джанан Манолова пък се пребори със здравословен проблем - разкъсани връзки на коляното - разкри наставникът. - Но пък травмата не й позволи да тренира пълноценно, затова й остана извън разпределението на медалите. "

"Имаше и  млади момичета в отбора, от които съм доволен, защото показаха характер и потенциал", допълни Бързаков.