07-daniel-al10Бронзовият кръговрат на българската борба продължи и на завършилото в неделя в Латвия европейско първенство в трите стила, пише в. "Труд".

Нашите записаха на сметката си 5 бронзови медала - Елица Янкова и Мими Христова при жените, Георги Вангелов и Николай Куртев в свободната борба и Даниел Александров при класиците. На световното в Лас Вегас преди 6 месеца нашите заслужиха 4 бронза, а общо от четири големи първенства през последните 2 години имат 13. Единственото изключение е Елица Янкова - сребро в Баку 2015.

В последния ден на европейското в латвийската столица Даниел Александров проби до малкия финал, където отвоюва бронз при 80-килограмовите, както преди година. Тогава в Азербайджан той стана първият българин с медал от европейски игри. А сега в „Арена Рига” нашият ас отново показа вече марковия си атрактивен стил и само фатална грешка в полуфинала го лиши от спор за титлата.

В спора за бронза Александров разби чеченеца с датски паспорт Бисултанов с 8:0 точки, постигнати с три атаки - 2:0, 4:0, 8:0. 

Преди това българинът торпилира надеждата за отличие на домакините Матузевичус, като го „катапултира” с хвърляне за 4 точки в средата на втората част. Последва драма с шведа Петерсон, която „уредиха” съдиите. На два пъти в разстояние на 30 секунди те наказаха Александров с по 2 точки заради „затворена позиция в партер”. Преди това обаче скандинавецът също беше летял във въздуха след хвърляне и при 4:4 националът ни победи. В ?-финала и азерът Хюсеинов бе премиран с точки от арбитрите по същото „меню”, но това само амбицира още повече нашето момче, за да го разнесе по тепиха за 8:4.

В един от най-чаканите полуфинали зрителите аплодираха Александров, който беше включил на шеста скорост и излезе свръхамбициран срещу германеца Айзеле. И това му изигра лоша шега. При захват на съперника от партер българинът рискува и тръгна да става, изправи се почти прав, за да избяга. Немецът обаче го бе стиснал сякаш с менгеме и направи 2 хвърляния за по 4 точки. И така при 0:8 интригата приключи предсрочно.

От останалите наши на ръба между отпадането и участие в малкия финал като в Баку 2015 беше Свилен Костадинов (71 кг). Той пак записа 2 победи и 2 загуби, но показателят по-голямо качество на точките (2 срещу 1 плюс 1) даде победата на Хиновену (Румъния) в решителния сблъсък в репешажите.

 

Стоян Добрев направи от сърбите класен тим

Българин направи от Сърбия много класен тим, който на европейското в Рига впечатли с 3 големи финала за злато и един малък за бронз. Двукратният №1 в Европа в класическия стил Стоян Добрев беше 12 години асистент в щаба на нашите национали. Той напусна след оставката на старши треньора Братан Ценов през 2012-а и вече трети сезон води репрезентацията на съседите.

Първият сръбски удар дойде със световната титла на Стефанек в Ташкент 2014, който беше честван пред над 50 хиляди души на площада в Белград, заедно с класиралия се на второ място в света мъжки баскетболен тим. Сега към него се присъедини триото на спорилите за злато Максимович и Немеш, както и на игралия малък финал Фриш.

Добрев се радва на отлични условия в Белград, където председателят на местната федерация е и шеф на баретите. Освен всичко друго фактът, че сърбинът Ненад Лалович е президент на световната централа, намалява до минимум риска от съдийски ощетявания на водения от Добрев отбор.

След скандал Русия изчезна от финалите

Прокоба налегна „сборная“ след скандала в събота, когато руската съдийка Норавад Арустамян ощети нашия Константин Стас и реално го лиши от медал. Прозрачни интереси на Русия и Литва провокираха гнева на Цено Ценов, президент на Европейската централа, но последствия за виновните нямаше. Съдбата обаче се намеси и Русия се издъни във втория ден при класиците, като не класира никого за финалите.

Заради Рио 2016 отборите скриха много титуляри

Десетки известни имена пропуснаха европейското заради олимпиадата Рио 2016. България стратегически запази в класическия стил световните шампиони Иво Ангелов и Христо Маринов, както и Александър Костадинов. Старши треньорът Армен Назарян и неговият щаб вече имат визия за трите квалификации за игрите, но не разкриват на кого ще заложат на турнирите в Сърбия, Монголия и Турция.