6-stas1Публичен скандал между президента на Европейската централа по борба Цено Ценов и шефа на руската федерация Михаил Мамиашвили се разгоря в „Арена Рига” в петия ден на Евро 2016, пише в. "Труд".

Причина стана тотално ощетяване на нашия Константин Стас на ¼-финалите в кат. до 66 кг на класическата борба от съдийката Норавард Арустамян. Арбитърката от Русия тенденциозно повлия на цялата среща на Стас с латвиеца Масюкс, прокарвайки безочливо интересите на сборная и на домакините. Целите бяха две и реално се припокриваха. Първо, показалият отлична форма Стас да не стигне до полуфинал с Исламбек Албиев, завърналия се в голямата игра ветеран на руснаците - олимпийски шампион от Пекин 2008, но при 60-килограмовите. И второ, домакините да си осигурят място във финалите вечерта.


През целия двубой Стас атакуваше - 2:0, 2:2, 4:2, 4:4 и в последната минута в опит да спечели предимство съперникът му използва непозволено хващане на краката, което бе отчетено като... ”докосване”. И тогава стана ясно, че застрашителното за феърплея нарастване на руското лоби в класическата борба не позволи на истината да тържествува. Протестът на нашия щаб доведе до точка наказание за бореца ни - 4:5. И сега почти сигурните евентуални наказания на реферите на двубоя ще са малка утеха за Стас, който беше брутално ограбен.
Преди този двубой националът ни тушира Шямяну (Беларус) за 2,46 минути на 1/16-финалите, а после разхвърля и украинеца Демянов с 13:6.
България остана без отличие в първия ден на битките в класическия стил и преди последните 4 финала на Евро 2016 в неделя нашите имат в актива си 4 бронзови медала - на Георги Вангелов и Николай Куртев в свободната борба и Елица Янкова и Мими Христова при жените.

Провал в тежките категории
Елис Гури, единственият наш борец при класиците с олимпийска виза, падна сензационно от Гастл (Австрия) още на старта. За световния ни шампион от Истанбул 2011 първенството в Рига е етап от подготовката му за Рио 2016. Гури призна, че не се чувства във форма след тежък лагер в Беларус. Далеч от най-добрите си изяви беше и Любомир Димитров при най-тежките. Той се включи в отбора също от въпросния лагер в Беларус и видимо „нямаше ток” при пораженията от реално двамата най-силни в кат. до 130 кг - световния първенец Каял (Турция) и Шкур (Русия).