logo-bfbНационалите ни в класическата борба тръгват с трима призьори от големи първенства за европейското в Рига (Латвия), което стартира следващата седмица.

Тимът е воден от световния шампион за 2011-а Елис Гури (98 кг), който до момента единствен в този стил има квота за олимпиадата. В състава е и Любомир Димитров (130 кг), европейски вицешампион за 2014-а и актуален носител на пояса „Никола Петров”.

И двамата в момента са на подготовка в Беларус, на олимпийската база „Стайки”.

„Тук е люта зима, но условията за подготовка са много добри – заяви от Беларус Елис Гури. – Идеално е за тренировка. Имаме и страшно много спаринг партньори – От Армения, Латвия, Беларус, Румъния, Швеция. Здраво се готвим и дано се върнем с медали от Рига. Любомир Димитров също има доста класни партньори в неговата категория, става все по-добър.”

Двамата с треньора Янко Шопов се прибират в събота от Беларус, а на 10 март отборът тръгва за шампионата.

В отсъствието на световният и европейски шампион за 2013-а Иво Ангелов, който се възстановява от прекаран хепатит, в кат. до 59 кг ще стартира Радослав Василев, трети от първенството на планетата за юноши преди 2 г. За трите олимпийски квалификационни турнира треньорският щаб ще избира между Ангелов и Александър Костадинов, № 1 в Европа за 2014 г.

Първенството пропуска и Христо Маринов, световен и европейски шампион, който също ще акцентира върху подготовката си за квалификациите. Така в неговата категория до 85 кг на тепиха ще излезе Николай Байряков.

При 80-килограмовите ще се бори Даниел Александров, бронзов медалист от европейските игри миналата година.

По време на тренировъчните преборвания Свилен Костадинов влезе в схватка със старши треньора Армен Назарян. Въпреки загубата си обаче националът даде отпор на двукратния олимпийски шампион и заслужи мястото си в кат. 71 кг. Миналата година Костадинов завърши пети на европейското.

Шампионатът започва на 8 март със схватки в свободния стил при мъжете и жените. Надпреварата в класическия стил е от 12 до 14 март.

Следва пълният състав на класиците:

59 кг Радослав Василев
66 кг Константин Стас
71 кг Свилен Костадинов
75 кг Илиан Георгиев
80 кг Даниел Александров
85 кг Николай Байряков
98 кг Елис Гури
130 кг Любомир Димитров