oklПод пиротехника и звуците на песента „Back in the Black” на AC/DC борци излязоха на отборна среща на стадиона за американски футбол „Киник“ в Айова Сити, щата Оклахома. На трибуните – рекорд! Точно 42 298 души гледаха схватките. Предишният рекорд бе почти три пъти по-малка посещаемост – 15 996 зрители в Пен Стейт през 2013-а.

На тепиха стана дерби за историята. „Ястребите“ от Гринидон и „Каубоите“ от Оклахома направиха десет схватки. И в страхотна драма Йова изстръгна успеха с резултат 18-16.

Атмосферата на феновете е най-важна за мен – каза треньорът на победителите бившия световен шампион Том Брандс. - Спортът е за зрителите. Признавам, че съм малко еokl2гоист. Хората и в Русия, и в Иран, и в Турция ще видят тези схватки. Рекордът стана в града на великана в борбата Дан Гейбъл, което е марково.“

Гейбъл е олимпийски шампион от Мюнхен-72 и е водил „ястребите“ при 15 титли в американските първенства за 21 сезона. Треньор на „каубоите“ бе легендарният Джон Смит, смятан за един от петимата законодатели в свободната борба през последните 30 години. Останалите са Валентин Йорданов и трио представители на „Сборная“ - Арсен Фадзаев, Сергей Белоглазов и Буйвасар Сайтиев.

okl1Трибуните бяха огнени – каза борецът Сами Брукс, който след победата си с технически душ наду мускули пред феновете. - Опитах се да бъда фокусиран върху моето представяне. Но е трудно, когато 42 000 души не спират да крещят. Идва ти и да закрещиш с тях.“