ivo-angelov2013В бедната откъм успехи за българския спорт година пак ще чакаме на борбата да ни отсрами. Там се задава световно първенство в Лас Вегас (7-12 септември), което ще е най-сериозният тест за 2015-а и първа възможност за взимане на квоти за олимпийските игри в Рио. Предстартовата треска вече е налице, а на 27 август отборът ни по класическа борба заминава за 10-дневен лагер в САЩ, който ще служи за аклиматизация преди турнира. "7 дни спорт" видя как премина един от последните тренировъчни дни преди дългото пътуване, а ако съдим по настроението в отбора, можем да гледаме с оптимизъм към турнира.


И ако последните дни в Дианабад, които включват и игра на баскетбол, са по-леки за борците, то предишните три седмици съвсем не бяха такива. Високопланинският лагер на Белмекен е изпитание за волята, характера и възможностите на всеки спортист. Именно там треньорът Армен Назарян стегна редиците на армията си, която ще води в Лас Вегас.


А тя не е никак за подценяване. Класиците заминават с четирима световни шампиони. Всичките те, а и другите в отбора ще се стремят към квотите за олимпийските игри и медалите от турнира, а опитът със сигурност е на тяхна страна.


Иво Ангелов спечели последната за България световна титла в борбата през 2013 г., когато пребори конкуренцията в кат. до 60 кг на първенството в Будапеща (Унг). За неговия добър приятел Явор Янакиев също няма нещо непознато, след като триумфира в кат. до 74 кг на световното в Баку (Азер) през 2007 г. Христо Маринов има злато в кат. до 84 кг от световното в Москва през 2010-а, а Елис Гури триумфира в кат. до 96 кг на турнира в Истанбул през 2011 г.


Така че за борците ни пътят към Рио минава през Лас Вегас. Всички тези успехи дават самочувствие на отбора ни за нещо повече от прилично присъствие на световното. Остава да видим какво ще стане на тепиха.

 

Армен Назарян: ПЪРВО ДА УРЕДИМ КВОТИТЕ, ПОСЛЕ МЕДАЛИТЕ

Треньорът на борците ни в класическия стил Армен Назарян знае отлично какво е предстартова треска, когато идва световно първенство. Сега той учи състезателите на спокойствие и устрем към борбата, а заедно с Милчо Радуловски и Янко Шопов ще преживява всяка минута от схватките на нашите в Лас Вегас.

- Как върви подготовката за световното първенство?
- Първо бяхме на подготовка и турнир в Полша. След това изкарахме 21 дни на Белмекен, където имаше френски борци. Ще имаме 10 дни за аклиматизация в Америка и след това трябва да се борим и да покажем за какво сме се подготвяли цяла година.

- До колко е важно, че ще прекарате повече време в САЩ преди началото на турнира?
- Важно е, защото има часова разлика. При всеки аклиматизацията е различна. Трябва да сме подготвени максимално добре. Ще имаме лагер и на 5 септември заминаваме за Лас Вегас.

- Кое ще е по-важно - взимането на медали или квотите за олимпийските игри?
- Момчетата са достатъчно подготвени. Ако има медали, е ясно, че ще има и квоти. Нека първо да си уредим квотите, а след това да мислим за медал. Ще има голяма конкуренция във всяка категория - по 50-60 човека.

- До колко е важно да се вземат квоти сега, а не да се чакат квалификационните турнири догодина?
- На световно първенство шансът е по-голям, защото първите 6 във всяка категория взимат квоти. За другите турнири кой както стане, кой както се чувства в конкретния ден. Който не вземе на световното, ще остане за турнирите.

- Имат ли момчетата от отбора този хъс, който имаше ти на тепиха?
- Казал съм и съм показал всичко, няма какво повече да говорим. Трябва да се стягат, да си съберат силите, да оставят личните си проблеми и да се борят на световното.

- Може ли представянето да е по-добро от това на Европейските игри с оглед на това, че в отбора се връщат опитни борци като Иво Ангелов, Явор Янакиев и Елис Гури?
- Разбира се, че сме в пълна готовност с най-доброто, което имаме. Не трябва да излизаме само за участието, а да се борим за медали. Не искам да ходят като туристи, а да се борят и да се доказват. Затова отиваме с пълен отбор - осем състезатели в осем категории. Не искам да казвам на кого разчитаме повече, защото това е допълнително напрежение. Трябва всички да се борят, а ние треньорите да им помогнем да постигнат целта.


Елис Гури: ОТИВАМЕ КАТО НА ВОЙНА

Елис Гури е една от новините в отбора на класиците за световното. След дълго лекуване на различни контузии той отново е в състава и гледа уверено към медалите от мондиала.

- Ще видим дали завръщането ще е голямо. Вече 3 години съм далеч от тепиха и големите първенства. Сега тренирах много и мисля, че мога да стигна до медалите. Ще бъде трудно. Гледал съм срещи на съперниците ми в категорията. Много са дръпнали напред, но ние отиваме като на война. Трябва да воюваме, да се доказваме и да даваме всичко от себе си - заяви Гури.

В края на подготовката той изкара лагер в Унгария, където имаше по-силни съперници в тренировките. Именно там е натрупал самочувствие за завръщането си.
- Този лагер беше много важен за мен, защото трябваше да се срещна с някои съперници на тепиха и да видя къде се намирам аз. Този лагер за мен беше по-важен психически, отколкото физически - обясни борецът.
Гури има недовършена работа на тепиха, след като трябваше да преживее разочарованието от ранното отпадане на олимпийските игри в Лондон, когато всички очакваха медал от него.

- След олимпиадата имаше много негативни неща. Сега обаче мисля, че съм събрал силите си и ще покажа какво мога - уверен е Гури.

 

АНГЕЛОВ ЛОВИ РИБА, НАЗАРЯН Е ПО СКАРАТА

Вкусното хапване е основна част от режима на борците в подготовката за световното първенство. На няколко пъти от отбора се похвалиха с отличното барбекю на Белмекен, а основната заслуга за него е на Армен Назарян. Той е отворил борците на някои трикове от арменската кухня.

- Имаме си много добър готвач. Армен прави много хубави арменски специалитети. Има и язовир и ходихме на риболов. Иво Ангелов е сериозен рибар - обяснява Явор Янакиев.

Другото любимо занимание за свободното време е играта на карти. Световният ни шампион обаче не намира много общо между картите и борбата на тепиха.
- Играем и карти. Картите не са като борбата. В картите, ако не ти дойдат карти, колкото и да си добър губиш - смята той.