georgy-ivanovГеорги Иванов, който живее в Щатите, ще дебютира за националния ни отбор по свободна борба на турнира "Дан Колов" следващата седмица.

От 8 дни той е у нас и се готви с представителния ни отбор в Банско. Това е и първото му завръщане в България от 9 години.

На турнира "Дейвид Шулц" през февруари в Колорадо Спрингс  (САЩ) Иванов се бори с Кирил Терзиев на финал в кат. до 74 кг и завърши със сребро. В същата категория той ще се бори и на "Дан Колов".

Иванов е син на Иван Делчев, бивш национален състезател от близкото ни минало.

"Георги демонстрира изключителна упоритост и съзнателност в тренировките - каза Валентин Райчев, старши треньор на националния отбор. - В момента успешно се аклиматизира с часовата разлика и се надявам за турнира да е напълно готов."

Иванов е вторият българин, който живее в Щатите, и на който ще се разчита в проектонационалния ни отбор.

Първият, който влезе в състава е Борислав Новачков. Той също е на подготовка с отбора и също ще излезе на тепиха на "Дан Колов" в столичната зала "Христо Ботев" (24-26 април). Зад гърба си Новачков вече има бронз от Евро 2014.

Турнира ще пропуснат други двама асове. Кирил Терзиев преди два дни претърпя операция на менискуса и ще се възстановява 20 дни, а Михаил Ганев има проблеми със стара дискова херния и ще отсъства в следващите две седмици от тепиха.

Световният и европейски вицешампион за 2013-а Владимир Дубов смени категорията и ще се бори при по-леките до 59 кг, която е олимпийска. Радослав Великов пък ще излезе при 61-килограмовите.

По време на турнира "Дан Колов" предстоят схватките при класиците от "Никола Петров", както и надпреварата при жените.