pernik1Петима олимпийски шампиони по борба събра церемонията по откриването на обновената зала „Дружба” в Перник.
Сред гостите бяха Боян Радев, Петър Киров, Георги Мърков, Армен Назарян, а лентата преряза президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов. На тържеството присъстваха още петкратният световен и европейски шампион Александър Томов, както и президентът на европейската борба Цено Ценов.

Комплексът "Дружба" бе ремонтиран със средствата, предоставени по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Община Перник получи 1 млн. лв. от които 400 000 лв. бяха вложени в комплекса. Напълно обновени са залите по борба, бокс и щанги, съблекалните, тоалетните, коридора и стълбището.

”Перничани са от особена мая хора и са потомци на Кракра и Боян Радев, а Перник винаги ще ражда шампиони” – заяви Боян Радев.

Именитият борец подари свой портрет „когато е бил на 18 години, преди да отиде войник”. И предложи залата по борба в комплекс „Дружба” да носи името на Иво Ангелов, който даде тласък за обновяването на залата след спечелените от него световна и европейска титли през 2013 г.

Самият Ангелов благодари на Българската федерация по борба и на нейния президент Валентин Йорданов, който осигури нови два тепиха за залата, на благодетеля Гриша Ганчев, на кмета на града Иван Иванов…

Проф. Петър Киров припомни,че когато е влязъл за първи път в залата по борба в родния си град Ямбол, на стената е имало три снимки, изрезки от вестник, и те са били на трима турски борци. Сега България има 15 олимпийски шампиони, които имат 17 златни олимпийски медала и малките борци има от кого да се учат. Той си спомни, че Боян Радев е бил в Ямбол, когато той е прекратил състезателната си кариера, и е редно сега да върне жеста към Перник, още повече, че присъства на откриването на обновена зала, която може да бъде за пример в този спорт.

pernik2pernik3pernik4pernik5pernik6pernik7pernik8pernik9pernik10pernik11pernik12pernik13pernik14pernik15pernik16pernik17pernik18pernik19pernik20pernik21pernik22pernik23pernik24