1 Юлияна Янева в червено3Мими Христова и Юлияна Янева са на победа от олимпийската квота на квалификационния турнир в Истанбул.

 

Христова постигна две категорични победи до момента в категория до 68 кг.

На старта се наложи над Ноеми Сабадош (Унгария) с туш само за 26 секунди. А на четвъртфиналите преодоля и 33-годишната украинката Алена Бережна, световна и двукратна европейска шампионка, с технически туш 10:0 за 2,43 мин.

Така в следобедния сеанс двукратната ни еврошампионка от по-долната категория ще излезе срещу 30-годишната китайката Фенг Жу, трикратна №1 от Азиатските игри и втора в света през 2015-а.


Янева пък постигна три победи до момента. В първия кръг при 76-килограмовите българката се наложи над Мартина Кунц (Австрия), двукратна №1 в Европа и трета в света, със 7:5. После преодоля рускинята Кристина Шумова, с 5:0, а в четвъртфиналите елиминира и Анастасия Шустова (Украйна), втора в Европа от тази година, с 6:2.

За олимпийската квота Янева, която е еврошампионка от по-долната категория, ще излезе срещу Даванасан Енх Амар (Монголия).

Другите ни представителки отпаднаха.

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова загуби на старта от кубинката Янелис Вердеча с 4:15 при 57-килограмовите.
Съперничката й падна в следващия кръг с туш, след като водеше с 6:2 на узбекистанката Лайолхон Собирова, две минути преди края. Така българското участие в тази категория приключи.


Миглена Селишка също загуби в осминафиналите – 0:10 от севернокорейката Сон Ким, трета от Мондиал 2017, при 50-килограмовите.
Но азиатката стигна полуфиналите и все още българката запазва шансове да продължи в репешажите за бронза.

Дебютантката Ирена Бинкова също има шансове да спори за виза.
В категория до 53 кг тя започва с впечатляваща победа – туш, след като резултатът навакса изоставане от 0:4, за да изравни срещу мароканката Зайнеб Чабки. В следващия кръг обаче Бинкова отстъпи с 0:11 пред опитната Сталвира Орсос, която е рускиня, но се състезава за Унгария. И за двете страни Орсос е спечелила европейски титли.

В следобедния сеанс Сталвира ще спори за място на финала. При успех нашето момиче ще продължи битката за бронза.


Срещите започват от 18 часа. И може да ги следите на живо по БНТ 3.


 
Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg      Още снимки ТУК