DK NP Mimi Hristova IvoAngelov Novachkov poyasiБорците ни вече гледат към подготовката за европейското в Нови Сад, Сърбия (2-7 май). На изминалия турнир „Дан Колов – Никола Петров“ в Русе, на който стартираха 464 състезатели от 41 страни, националите ни направиха най-сериозната си проверка за шампионата.

Доволни сме от представянето на момчетата, защото спечелиха медалите си в изключително голяма конкуренция – заяви Бисер Георгиев, помощник – треньор на националния ни отбор в класическия стил. - Азербайджан и Турция дори определяха съставите си за европейско. Радваме се, че нашите състезатели показаха дух и се бориха до последно. Сега ни предстои лагер в Румъния, а след десетина дни ще се върнем и ще коригираме килограмите за първенството.“

На срещата с медиите присъстваха носителите на златните пояси.

Световният и европейски шампион от 2013-а Иво Ангелов надви категорично противниците си в кат. до 59 кг на класическия стил и препаса за втори път трофея на „Никола Петров“.

"Имахме изключително голяма конкуренция, а може би и най-голямата досега - каза Ангелов. - Бяхме много добре подготвени и това си пролича на тепиха. Щастлив съм, че с Даниел Александров спечелихме златни медали. Победих турчин и азербайджанец, които са водещи сили в световната борба. Мога да го направя и на първенството в Нови Сад.“

Златният пояс "Дан Колов" бе присъден на Борислав Новачков, триумфирал при 65-килограмовите на свободния стил. Той участва на турнира за четвърти път, като досега има две титли, но за първи път получи престижното признание заради убедителното си представяне на турнира.

"Щастлив съм, защото пояса на „Дан Колов“ е цел на всеки български борец – каза Новачков. - Първата ми среща беше най-трудна, защото преди това почивах близо седем месеца. Но след първия успех вече набрах скорост и успях да спечеля златния медал. Големите победи ме мотивират още повече. Нямах европейски съперници, но може би това е предимство, за да не ме разучат за шампионата. Оставам на подготовка в България до първенството.“

Новачков живее в САЩ и месец преди „Дан Колов – Никола Петров“ пристигна на лагер. А след европейското се прибира за кратко в Щатите, после отново ще се върне за световното през август в Париж.

Отвъд Океана националът работи като помощник треньор в университета в Станфорд и се готви предимно с колежански състезатели. Затова преди голямо първенство предпочита да е в България, където нивото на подготовка е доста по-високо с представителния ни тим.

Мими Христова, която бе взе купата за №1 при жените, също изрази задоволство от резултатите си, които идва след лечение на травми.

„Освен това качих категорията от 58 кг на 60 кг, което е добър старт за мен – каза тя. - В края на годината ще сменят всички категории, така че аз реших да се пробвам на горната. А финалната среща с шведката Йохана Матсон ми беше най-тежката. Защото шведката не е случайна, двукратна европейска шампионка. Радвам се, че успях да победя именно нея преди първенството в Нови Сад.“

На срещата с медиите присъства и Валентин Райчев, генерален секретар на федерацията, който също изрази задоволство от представянето на състезателите ни. След празниците предстои първото заседание на новия управителен съвет, воден от президента Христо Маринов.

„И аз приех болезнено оттеглянето на Валентин Йорданов – каза Райчев. - Но той не затваря вратата. Остава в Управителния съвет и ще помага със съвет и напътствия.“

От днес жените са на подготовка в Самоков, а мъжете в свободния стил са в Тетевен.

Всички присъстващи журналисти в пресклуб "България" получиха биографичния фотоалбум "Всичко е борба", подарък от Валентин Йорданов, олимпийски, 7-кратен световен и 7 пъти европейски шампион. Книгата, чийто автори са Владимир Памуков, Бончук Андонов и Тодор Шабански,бе презентирана на турнира "Дан Колов - Никола Петров" и се радва на огромен интерес. Средствата от продажбата ще бъдат използвани за благотворителни нужди.

Снимки БОНЧУК АНДОНОВ И СПОРТАЛ

DK NP NovachkovDK NP NovachkovDK NP NovachkovDK NP NovachkovDK NP NovachkovDK NP NovachkovDK NP Novachkov